
Günümüzde birçok kişinin başına gelen kaslardaki ani acılar genellikle yorgunluktan veya ani hareketlerden oluşmaktadır.
Birkaç dakika süren ve sizin hareketsiz kalmanıza neden olan bu acılara kramp denmektedir. Peki, krampların sebepleri nelerdir ve neden oluşur?
Krampların genel olarak oluşma sebebi kasların kasıldığı esnada oksijensiz kalması ve zorlanmasından kaynaklanmaktadır. Kramp, kaslardaki kulakçıkların enerji üretebilmek için birbirine girmesi ve gevşerken sıkışmasından ve gevşeyememesinden kaynaklanır. Genellikle kol bacak ve sırt bölgelerinde olur. Kramp sırasında bol su içmemiz bize yardımcı olacaktır. Su sayesinde oksijen sağlanmış olur. Bunun yanı sıra muz yemek de etkili olacaktır.
Yüzücülerin yüzerken daha dikkatli olmaları gerekir. Kramp yüzme sırasında gerçekleşirse boğulma yaşanabilir. Kramp girdiğinde hareket olanağı kısıtlanır. Bu sebeple yüzücü bir süre hareketsiz kalacaktır. Yüzme sırasında genellikle kaval kemiğine kramp girmektedir. Yüzücü boğulmadan bu krampı atlatabilir. Bunun için öncelikle kramp girmeyen ayağından destek almalı, sakin olmalı, kramp giren ayağı bilekten aşağı yukarı doğru hareket ettirmelidir. Böylelikle önce öndeki kaslar, ardından da arkadaki kaslar serbest kalacaktır. Yüzücü yüzme sırasında bu kramptan kurtulmuş olacaktır.
Uyku eksikliği, sağlıksız beslenme, hava değişimi, stres, yorgunluk kramp girmesindeki temel nedenlerdir. İğne batırma, kıl çekme gibi geleneksel yöntemlerle kramptan kurtulmaya çalışmak kişiye daha çok zarar verecektir. Bu tür yöntemler kasılan bölgeye daha çok baskı uygulayıp gerilen kasların daha çok tahrip olmasına yol açacaktır. Oysa esas yapılması gereken, kasılan kasın tam tersindeki açıcı kaslara baskı uygulamaktır. Hafifçe ve yavaşça bunu yaptığımızda kaslar gevşeyecektir.
Bunun yanı sıra kramp futbolcularda da sık sık görülür. Aynı şekilde iğne batırılarak giderilmeye çalışılır, ancak iğne batırıldığında kaslar daha çok kasılır ve kulakçıklar zarar görür. Ayrıca daha sonra performans düşüklüğüne ve fonksiyonel zararlara yol açabilir.
Kramp Girmemesi İçin Ne Yapmalıyız?
Potasyum bakımından zengin besinler tüketmeliyiz. Örnek olarak kurutulmuş sebze ve meyveler, domates avokado ve muz tüketilmeli.
Sık sık tükettiğimiz kahve, çay, kola ve sigara gibi zararlı maddeleri azaltmalıyız.
Düzenli olarak hareket etmemiz ve spor yapmamız krampları azaltacaktır. Kasların güçlenmesini sağlayacaktır.
Kasların yorgun olmasına neden olan laktik asittir. Dolaşımda bulunan laktik asidin etkisini azaltmak için normalden fazla su tüketmemiz gerekir. Bunu alışkanlık haline getirmek gerekecektir.
Vitamin bakımından da zengin olan besinler tüketmeliyiz. Özellikle B grubu vitaminleri daha çok etkilidir. Bunlar için de tam tahıllı ekmekler örnektir.
Aaz yağlı süt ve yoğurt tüketmeliyiz, yoksa kaslarda çekilme meydana gelecektir.
Alkolden tamamen uzaklaşmalıyız.
Sebze yemekleri yapıldığında suyunu dökmeyip tüketmemiz gerekir. Çünkü sularında bol miktarda vitamin ve mineral bulunur.
Enerji verici doğal besinler tüketmeliyiz.
Yorum Yazın