İstanbul
DOLAR32
EURO34
ALTIN2438

Binlerce ev sahibini ilgilendiriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Binlerce ev sahibini ilgilendiriyor
Başkan Yüksel Değerli Konut Vergisi son gününü hatırlatarak ödemeyenlerin yüklü cezalarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, 20 Şubat tarihinde sona erecek olan değerli konut vergisi beyanname süreci hakkında bilgi verdi.

Yüksel, bu verginin 2019'da yapılan yasal değişiklikle Emlak Vergisi Kanunu'nun 29. maddesinde düzenlendiğini belirtti ve düzenlemenin henüz kamuoyunda yeterince bilinmediğine dikkat çekti.

Verginin konusu olan "konut" sebebiyle birçok konut sahibinin vergi beyanında bulunmayı veya ödemeyi atladığını veya unuttuğunu belirten Yüksel, sahip olduğu konutun değeri 9 milyon 967 bin lirayı geçenlerin 20 Şubat'a kadar beyanname vermesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, elbirliği mülkiyette maliklerin müşterek veya ferdi beyanname verebileceğini, ancak müşterek mülkiyette her paydaşın ayrı ayrı beyanname vermesi gerektiğini ifade etti.

Yüksel, ülke sınırları içinde tek meskene sahip olanların vergiden muaf olduğunu, birden fazla dairesi olanların ise dairelerin ayrı ayrı değeri 9 milyon 967 bin liranın altında ise beyan etmeyeceklerini söyledi.

Ancak özellikle büyükşehirlerde bulunan dairelerin, rezidansların ve villaların yükselen fiyatları sebebiyle değerli konut vergisine tabi hale geldiğini belirtti.

Bu vergiye tabi olmayı bilmeyen daire sahiplerinin cezalı duruma düşebileceğini ve bu durumun hem malikleri vergi kaçağı sorumlusu yapacağını hem de Maliye açısından tahsil edilmemiş bir gelir olacağını ekledi.

Yüksel, beyanname vermeme durumunda para cezası uygulanacağını ve aylık yüzde 3,5, yıllık ise yüzde 42 gecikme faizi uygulanacağını belirtti.

Beyannamenin belediyelere değil, Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı yetkili vergi dairesine verilmesi gerektiğini ve beyanname internet ortamında da verilebileceğini ifade etti. Ayrıca, vergi peşin ödenebileceği gibi, 29 Şubat ve 31 Ağustos'a kadar iki eşit taksitte de ödenebileceğini söyledi.

Yüksel, 2022 yılında beyanname vermeyen ve 2023 içinde vergi bakımından cezalı duruma düşen kişilerin pişmanlık uygulamasıyla cezalardan kısmi indirim yaparak vergi idaresi ile uzlaşabildiğini de vurguladı.

Değerli Konut Vergisi için vergi dilimlerinin bulunduğunu ve konutun değerine göre farklı vergi oranlarının uygulandığını belirten Yüksel, vatandaşları bilgilendirerek bu süreci doğru şekilde yönetmeye çağırdı.

KAYNAK: KAMU SON HABER


"ABDULLAH AVCI VOLKAN DEMİREL'İ İYİCE AVLADİ"Önceki Haber

"ABDULLAH AVCI VOLKAN DEMİREL'İ İYİCE AV...

Cezayir Acentaları Doğu Karadeniz'de!Sonraki Haber

Cezayir Acentaları Doğu Karadeniz'de!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar