İstanbul
DOLAR32
EURO35
ALTIN2475

Ev sahipleri için artık zorunlu olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ev sahipleri için artık zorunlu olacak
Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren karar TBMM'den resmen geçti. Ev sahipleri yandı artık zorunlu olacak. 30 gün içinde tüm belgelerin eksiksiz bir şekilde bildirilmesi gerekiyor.

Tüm ev sahiplerini ilgilendiren haber geldi. Bundan sonra tüm sistem değişti. Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren yeni konut kiralama düzenlemelerini içeren kanun teklifi, Meclis'te onaylandı. Ev sahipleri için artık zorunlu olacak. 30 gün içinde belgeler eksiksiz bir şekilde bildirilmezse idari para cezası uygulanacak. Gerçek ve tüzel kişilere turistik amaçlarla konut kiralamaya yönelik usul ve esaslar netleşti.

ZORUNLU OLACAK

Konut kiralama izin belgesi, Bakanlık tarafından verilecek. Başvurular sırasında, turistik kiralama için uygun görülen bağımsız bölümle ilgili tüm kat malikleri tarafından oy birliğiyle alınan kararın ibrazı zorunlu olacak. İzin belgesi alma sorumluluğu kiraya verene ait olacak.

Ev sahipleri için artık zorunlu olacak 'TBMM'den geçti 30 gün içinde bildirilmesi gerekiyor' 3

Ancak, turistik kiralama faaliyetini yürütenler için belgelendirme, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na göre belirlenmiş A grup seyahat acentaları aracılığıyla yapılacak.

Ev sahipleri için artık zorunlu olacak 'TBMM'den geçti 30 gün içinde bildirilmesi gerekiyor' 4

3 AY İÇİNDE BAŞVURMAZSA GEÇERSİZ SAYILACAK

İzin belgesi sahibi gerçek kişi ise ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde mirasçıların başvurmaması veya tüzel kişi ise tüzel kişiliğin sona ermesi durumunda izin belgesi geçersiz olacak, ancak kullanıcı hakları sözleşme süresi sonuna kadar devam edecek.

Ev sahipleri için artık zorunlu olacak 'TBMM'den geçti 30 gün içinde bildirilmesi gerekiyor' 5

İZİN BELGESİ KİMLERE VERİLECEK?

Turistik kiralama izin belgesi verilen konutlar için Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacak. İzin belgesi sahibi, bildirim yükümlülüğü konusunda sorumlu kişi olarak kabul edilecek. Sözleşmeler, belirtilen süre sonunda bitecek. Yüksek nitelikli konutlarda izin belgesi düzenleme şartları aranmadan izin belgesi alınabilecek.

Ev sahipleri için artık zorunlu olacak 'TBMM'den geçti 30 gün içinde bildirilmesi gerekiyor' 6

15 GÜN SÜRE VERİLDİ

Kanun, izinsiz kiralama faaliyeti yapan ve izin belgesi sahiplerine yönelik cezaları belirliyor. İzin belgesi olmadan turistik amaçla konut kiralayanlara her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve 15 gün içinde izin belgesi alınması için süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi almadan devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve bir kez daha 15 gün süre tanınacak.

Ev sahipleri için artık zorunlu olacak 'TBMM'den geçti 30 gün içinde bildirilmesi gerekiyor' 7

1 MİLYON LİRA PARA CEZASI KESİLECEK

İzin belgesi sahibinden kiralanan konutu kendi adına üçüncü kişilere kiraya verenlere her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, izin belgesi olmayan konutların turistik kiralama aracılığıyla kiraya verilmesine katkıda bulunanlar için her bir konut için 100 bin lira idari para cezası kesilecek.

Ev sahipleri için artık zorunlu olacak 'TBMM'den geçti 30 gün içinde bildirilmesi gerekiyor' 8

İçeriği 24 saat içinde çıkarmayan aracı hizmet sağlayıcılara her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Bu düzenlemelere uymayan aracı hizmet sağlayıcılara her bir konut için 100 bin lira idari para cezası daha uygulanacak. Ayrıca, izinsiz kiralama faaliyetlerine devam eden ve bir yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiralayanlara bir milyon lira idari para cezası kesilecek.

Ev sahipleri için artık zorunlu olacak 'TBMM'den geçti 30 gün içinde bildirilmesi gerekiyor' 9

30 GÜN İÇİNDE BİLDİRİLMESİ GEREKİYOR

30 gün içinde istenen bilgileri göndermeyen, eksik gönderen veya yanıltıcı bilgi verenlere 50 bin lira idari para cezası uygulanacak. Turizm payının ödenmesine ilişkin belgeyi 30 gün içinde ibraz etmeyenlere veya denetimde belgeyi sunmayanlara 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Ev sahipleri için artık zorunlu olacak 'TBMM'den geçti 30 gün içinde bildirilmesi gerekiyor' 10

500 BİN TL CEZASI VAR

Turistik amaçlı kiralanan konutların yanıltıcı şekilde tanıtılması veya taahhüt edilen koşulların sağlanmaması durumunda 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Sözleşmeye uygun teslim edilmeyen konutlar için 100 bin lira, ödemenin iadesinin yapılmaması durumunda 200 bin lira idari para cezası kesilecek.

Ev sahipleri için artık zorunlu olacak 'TBMM'den geçti 30 gün içinde bildirilmesi gerekiyor' 11

Bakanlık tarafından düzenlenen plaketin konuta asılmaması halinde 100 bin lira idari para cezası verilecek ve asılması için 15 gün süre tanınacak. Bu sürede plaket asılmazsa 500 bin lira idari para cezası uygulanacak. Denetimde, konutun izin belgesi niteliklerini taşımadığının tespiti durumunda uygulanacak idari para cezası tutarı 100 bin lira olacak

KAYNAK: KAMU SON HABER


TRABZONSPOR MAÇI SONRASI ANTALYASPOR PFDK’YA SEVK EDİLDİÖnceki Haber

TRABZONSPOR MAÇI SONRASI ANTALYASPOR PFD...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan SSK ve Bağkur emeklisine ek zam müjdesi!Sonraki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan SSK ve Bağkur...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar