İstanbul
DOLAR32
EURO34
ALTIN2407

MEB erişime açtı! İşte yeni müfredat

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MEB erişime açtı! İşte yeni müfredat
Okullarda müfredat değişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzun süredir üzerinde çalışılan yeni müfredat taslağını kamuoyu ile paylaştı. Bir haftalık sürede görüş ve öneriler alınacak.

Yeni müfredat değişikliği taslağı ne zaman açıklanacak sorusu Öğretmen, Öğrenci ve Veliler tarafından yakından takip ediliyordu. Beklenen açıklama az önce MEB üzerinden yapıldı. Müfredat değişikliği taslağı erişime açıldı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından dün yapılan açıklamada Yeni müfredat değişikliğinin 26 Nisan öğleden sonra askıya çıkacağını duyurmuştu. “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını taşıyan yeni müfredatla ilgili görüş ve önerilerin “gorusoneri.meb.gov.tr” adresi üzerinden paylaşılabileceğini kaydetmişti.. Peki Yeni müfredat içeriğinde neler var, hangi kademelerde uygulanmaya başlanacak? İşte açıklanan yeni müfredat içeriğine ilişkin detaylar...

YENİ MÜFREDAT TASLAĞI MEB ÜZERİNDEN AÇIKLANDI!

Bakan Yusuf Tekin'in açıklamasına göre Yeni Müfredat değişikliği 26 Nisan Cuma öğleden sonra duyurulacak ifadeleri kullanılmıştı. Beklenen açıklama MEB üzerinden yapıldı. Yeni müfredat taslağı MEB üzerinden öğrenci, öğretmen ve velilerin erişimine açıldı. Yeni müfredat taslağı bir hafta süre ile askıda kalacak. Öneri görüşler yoğun bir şekilde gelmeye devam ederse bu süre uzatılabilecek.

2024 YENİ MÜFREDAT TASLAĞI İÇİN TIKLAYINIZ

TRT Haber’in aktardığı bilgilere göre, yeni müfredatta ders içerikleri sadeleşecek, saatlerde değişiklik olmayacak. Uygulama, 2024-2025 eğitim öğretim yılında 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda başlayacak. Yeni müfredatın sloganı; ‘İyi insan yetiştirmek’ olacak. Güncellenen müfredatla birlikte ders içerikleri de değişecek. Konular sadeleştirilecek. Öğrencilerin, öğrendikleri bilgileri günlük hayatta kullanmalarının önü açılacak. Yeni müfredatta, ‘Bütünleşik Eğitim Modeli’ esas alınacak. Öğrencilerin fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerini destekleyen sistem oluşturulacak. Öğrenciler, proje geliştirmeye teşvik edilecek. Gelecek eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak olan müfredatta seçmeli ders sayısı da artırılacak.

YENİ MÜFREDAT TASLAĞI İÇERİĞİ NASIL OLACAK, HANGİ KADEMELERDE UYGULANACAK?

Müfredatta seyreltmeler olacağını vurgulayan Bakan Tekin, "Spesifik olarak nelerin seyreltildiğini bilmiyorum. Bunun için komisyonlar kuruldu. Aylardır çalışıyorlar. Denetlemek ve onaylamakla görevli Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı da onaylayacak sadece ilkesel olarak çocuklarımızın düzeylerine uygun müfredat ortaya çıkacak. Biter bitmez gündeme getireceğiz. Bir tanıtım toplantısı yaparak burada açıklayacağız. 2024-2025 eğitim öğretim yılında 1-5 ve 9. sınıflarda uygulanacak. Çalışmaların yüzde 80’i bitmiş durumda önümüzdeki haftalarda hepsi tamamlanmış olacak ve kademeli olarak uygulamaya geçilecek" demişti.

Yeni müfredat için beklenen gün. Derslerin sadeleştirilmesinin planlandığı 2024-2025 müfredat değişikliği kademeli olarak uygulanacak. İlk olarak okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5 ve lise 9. sınıflarda okutulmaya başlanacak yeni müfredat açıklandı.

Müfredat değişikliği ile ilgili çalışmalar bir süredir devam ediyordu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adındaki yeni müfredatın kamuoyu ile paylaşıldıktan sonra görüş ve önerileri beklediklerini bildirdi. İşte, yeni müfredat detayları...

YENİ MÜFREDAT AÇIKLANDI

Millî Eğitim Bakanlığınca, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyan yeni müfredat taslağı, "https://gorusoneri.meb.gov.tr/" adresinden kamuoyunun görüşüne sunuldu.

Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, hazırlanan yeni öğretim programlarına temel oluşturdu.

Bu bağlamda, yeni öğretim programlarının mevcut programlardan farklılaşan pek çok yönü bulunuyor.

Yeni müfredat, özgün bir eğitim felsefesi içeriyor. Yeni model ile milli bilince sahip, ahlaklı, erdemli, milleti ve insanlık için faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinmiş, beden, zihin, kalp ve ruh bütünlüğüne sahip bilge nesiller hedefleniyor.

MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ NASIL OLACAK?

Yenilenen programlar kademe ve sınıf düzeylerine göre şöyle: "Okul öncesi öğretim programı-3-5 yaş, ilkokul-ortaokul kademeleri için fen bilimleri dersi 3-8. sınıf, hayat bilgisi dersi 1-3. sınıf, ilkokul matematik dersi 1-4. sınıf, ilkokul Türkçe dersi 1-4. sınıf, insan hakları, vatandaşlık ve demokrasi dersi 4. sınıf, ortaokul matematik dersi 5-8. sınıf, ortaokul Türkçe dersi 5-8. sınıf, sosyal bilgiler dersi 4-7. sınıf, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 8. sınıf, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 4-8. sınıf.

Lise kademeleri için biyoloji dersi 9-12. sınıf, coğrafya dersi 9-12. sınıf, felsefe dersi 10-11. sınıf, fizik dersi 9-12. sınıf, kimya dersi 9-12. sınıf, matematik dersi 9-12. sınıf, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 12. sınıf, tarih dersi 9-11. sınıf, Türk dili ve edebiyatı dersi 9-12. sınıf, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 9-12. sınıf."

Yeni müfredatta ayrıca Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce güncellenen seçmeli ders programları da yer aldı.

Yeni müfredat çalışmalarında ülke bazlı yapılan karşılaştırmalarda, mevcut müfredatın muadillerinden 2 kata yakın bir düzeyde daha ağır olduğu belirlendi. Bilgi erişiminin zor olduğu dönemlerde yapılan müfredatların dünya genelinde de revize edildiği ve bilgi edinmedeki kolaylıklardan hareketle seyreltilmeye gidildiği tespiti yapıldı. Yapılan incelemelerde mevcut müfredatın öğrenme çıktılarının incelenen ülkelere göre yüzde 50 fazla olduğu belirlendi. Bu kapsamda yeni müfredatta yüzde 35'lik oranda bir seyreltme yapıldı.

KAYNAK: MİLLİYET


Enis Bardhi Sezon Sonunu İşaret EttiÖnceki Haber

Enis Bardhi Sezon Sonunu İşaret Etti

Trabzonspor 3 Transfer YaptıSonraki Haber

Trabzonspor 3 Transfer Yaptı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar